This website uses cookies. Click here for more information.            

Yes, I agree X

Herfststorm of herfstzon?

We hopen met z’n allen natuurlijk op het laatste, maar in dit land weet je dat helaas maar nooit. Voor hetzelfde geld gaan we de komende maanden alleen nog maar gehuld in regenpakken naar buiten. Al is het in dat geval natuurlijk wel erg fijn thuis vertoeven, warm en droog, met een grote pot troostende thee. En chocola. En koekjes.

Stormthee Als de regen tegen de ruiten klettert denk ik niet meteen aan frisse witte thee of grassige groene thee, maar aan de warmte, diepte, kracht en volheid van donkere theeën. Alle soorten zwarte thee, maar ook donkere Oolongs en Pu Er.plaatje herfst

Waar je ook lekker warm van wordt is chai. Dat is Indiase Assamthee met kruiden als kaneel, kruidnagel, kardemom en gember, getrokken in (kokos)melk.

Liever thee zonder cafeïne? Kies dan voor een verwarmende infusie, bijvoorbeeld Rooibos met kaneel en sinaasappel.

Kleur is nog geen smaak Los of in een zakje, puur of blend, met of zonder toegevoegde aroma’s, elke thee smaakt verrassend veel beter als je 'm met aandacht en op de juiste manier zet. Dat vers zacht water en de juiste temperatuur van belang zijn, wist je al, maar vlak ook de trektijd niet uit, die is essentieel voor de smaak. De eigen aroma’s van de thee hebben langer nodig om los te komen dan de kleur. De meeste mensen denken dat thee klaar is zodra die kleur heeft, wat al na zo’n twintig seconden het geval is. Tel daar nog maar een minuut of twee bij op. Van te lang trekken kan thee bitterder worden, maar dan heb je het over minimaal vier à vijf minuten. Na twee tot drie minuten smaakt de thee vooral naar … thee. Van heen en weer hengelen komen de bitters trouwens sneller los. Niet soppen dus. Ja, met je koekje. Maar laat het zakje met rust. Moet jij eens proeven hoe lekker je thee opeens smaakt.

Een passende pot voor dit jaargetijde is de koperen Cosy Manto.  Warm als een ondergaande zon boven een herfstbos.

1510ZK_Cosy Manto_blog
Leave a Reply