This website uses cookies. Click here for more information.            

Yes, I agree X

Sinterklaas Kapoentje

Sinterklaas is weer in het land: feest! Het blijft het toch een uniek, geheimzinnig, spannend en vrolijk kinderfeest met eigen liedjes, rituelen en dan al dat lekkers! Borstplaat, marsepein, suikergoed en pepernoten: laat maar doorkomen!

Oud Hollands strooigoed

Sinterklaas werd in de middeleeuwen al gevierd, al was het toen vooral voor arme kinderen bedoeld. Pepernoten stonden symbool voor goudstukken. Niet zo’n heel gekke vergelijking, want peper was goud waard in die tijd. Overigens heten de pepernoten die wij nu kennen eigenlijk kruidnoten. Ze worden nog altijd gemaakt met bloem en speculaaskruiden. Ze zijn halfrond en kleiner dan pepernoten, grote, hoekige bonken die op taai taai leken en gemaakt werden met roggemeel, honing, anijs en peper. Toen ik klein was waren die bonken steevast onderdeel van het strooigoed (waar je trouwens nog een flinke hoofdwond van kon oplopen), maar tegenwoordig zie ik ze eigenlijk nooit meer. Dat verbaast me niets, want we vonden ze helemaal niet lekker. Te taai, te grof en te hard. Nee, dan die brosse, verslavend-lekkere kruidnoten. Daar konden we niet vanaf blijven. Nog steeds niet, trouwens. Zet er een grote bak van op tafel en hij is in no time leeg. Ze worden dubbel lekker als je er zwarte thee bij drinkt. Zet er dus een flinke pot thee naast. Welke thee? Deze bijvoorbeeld: http://www.simonlevelt.nl/mokalbari-zomerpluk . Ook giga lekker bij speculaas, trouwens.

Recept! Pepernoten zijn heel makkelijk zelf te maken en dan nóg lekkerder. Ook leuk om ze met kinderen te maken. Hier vind je een interessant artikel over de oerpepernoot met het beste recept dat ik tot nu toe heb kunnen vinden. Waarschuwing: enorm verslavend! Het recept is geschreven door culinair historica Lizet Kruijff.

Pepernoten

 

Een interessant artikel over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest en o.a. pepernoten vind je hier.

Leave a Reply